Saker vi kommer på när vi pratar om annat

4627134131_75ebe9a672Jag har blivit inspirerad* att inte ha ett enda nyårslöfte.
Jag har femton. Femton mål för 2014.

Det kan låta överambitiöst, storknande. Men: tvärtom. Pressen släpper på  den där enorma saken som ska göra mig slutgiltigt lycklig, snygg och smart. Istället kan jag turas om att beta av mina mål – funkar inte ett just nu, så kan jag jobba lite mer med ett annat.**

Mitt första mål är: Jag ska välja ut de tre grejer som jag ska bli bäst på (professionellt), det jag är expert på.

Det är min kryptonit – att jag kan göra lite allt möjligt och därför inte blir expert.  På så sätt blir jag otydlig som arbets- och uppdragstagare, vilket gör att jag blir den som man kan lassa än den ena, än den andra arbetsuppgiften på. Karin klarar skivan, typ. Jag satt nyligen i ett utvecklingssamtal och fick frågan om vad jag tyckte var allra roligast med jobbet – och jag blev svaret skyldig. Det är inte rätt.

Men det gör mig också otydlig för mig själv och när jag bygger företag. Jag har faktiskt gått in i hela två företagsstartups med affärsidéer som jag inte såg fram emot att jobba med om de skulle lyckas. Det är inte heller rätt.

Istället för att gnälla tänkte jag: varför inte bestämma mig för vad jag ska vara expert på, vad jag kan sälja? Att välja en enda grej kändes svårt, men tre. Tre var okej. Men vad? Vad av allt det jag kan är säljbart?

Hade det varit en fråga för en organisation jag jobbade för, hade jag dragit igång en workshop. Men hur går man tillväga när man affärsutvecklar sig själv? Inte kan man ha fokusgrupper? Hur är metodologin?

Jag insåg att jag hade en kundgrupp i huset: min man. Så jag frågade honom.

– Frågan är fel ställd, sa han och tittade upp från datorskärmen.

– Jaha?

– Du ska fråga dig vilka tre grejer du tycker är roliga att göra.

– Jamen, det är ju att skriva. Och att upptäcka och berätta om nya saker och fenomen, se mönster i tiden. Och att jobba med relationsmarknadsföring, främst på digitala plattformar.

– Se där, då är det de grejerna du ska bli expert på.

– Är det klart då?

– Ja.

Nej. Där hade du ändå fel. Det är nu det börjar.

*) av ständigt denna Robin Sharma!

**) Jag gjorde en lightversion under 2013 som funkade strålande, trots att det var ett tufft år för mig personligen. Du kan läsa om det här. 

Foto-tack Saurabh_B, Flickr, Creative Commons-license