Grön tevechock

Lite off-topic, men igår kväll hade jag en sådan omskakande teveupplevelse att den bör förmedlas till en större allmänhet. I varje fall den allmänhet som har tillgång till danska DR1. Jag har inte hämtat mig än, så detta kanske blir lite osammanhängande.

Det var säsongsavslutning för det osannolikt tråkiga danska trädgårdsteveprogrammet DR Derude. DR Derude har ett bildspråk som är av det långsamma slaget. MTV-klippning måste vara ett okänt begrepp, och närbild något av en modernitet.

Programledaren Søren Ryge Petersen maler på om växter och intervjuar lika pratglada trädgårdsmänniskor. Någonstans bakom dem ser vi trädgårdarna de pratar om; alla ser till förväxling lika ut. Jag brukar inte ha problem med danska, men här finns det inget visuellt att hänga upp det på, så jag tappar tråden hela tiden. Det hade kunnat vara radio. Nej, det hade varit bättre om det var en bok.

Denna gång sändes programmet direkt från Søren Ryge Petersens egen trädgård. Han hade pyntat med levande ljus och gick runt och pratade med sin sövande röst om sin ek och andra plantor, alltmedan det mörknade i haven. Varför just detta sega program skulle sändas live är mig en gåta. Att det blev mörkt även denna kväll kunde jag ju lätt se genom att titta ut genom min egen fönsterruta.

När vi – Kristian bänkade sig också inför Ryge Petersen när han hörde mig sucka – inte trodde att det kunde bli mycket tråkigare, direktsändningschockade DR Derude genom att Søren Ryge Petersen tog fram en projektor och började visa diabilder på sin första trädgård, på sin andra trädgård, på sin tredje trädgård, på sina barn, ännu fler bilder på barnen, en bild på frun och honom själv… Kameran zoomade alltså in den suddiga bilden som projektorn visade mot den lilla vita duken – en sådan där av hemmatyp som är ostadig och kan rullas ihop.

Helt otroligt. Danskar.

För den som vill se hur Søren Ryge Petersen ser ut och lite mer om programmet, kolla in för info:
dr.dk > DR Derude