Livspussel

Apropå detta med livspussel.

Ett pussel förutsätter en vilja att det ska bli färdigt, att det ska vara trevligt att lägga och att det till slut ska visa en entydig bild. Bilderna skiftar: ena pusslet visar en stuga på en fjälltopp, det andra en solnedgång, det tredje Ponte Vecchio om hösten. Olika bilder, men de har det gemensamt att de är entydiga. Det är aldrig så att en del av pusslet är en fjälltopp, en annan del Ponte Vecchio. Nej, pusselmakaren och -läggaren är helt överens om att pusslet till slut ska visa en fjälltopp eller Ponte Vecchio, inte båda två. Det skulle också uppstå förvåning om det blev stora tomma hål i pusslet, eller om ramen var ojämn. Då hade något gått riktigt snett vid pusselläggningen. Ett pussel ska bli färdigt, visa en entydig bild och vara slätt och snyggt. Blir det riktigt bra vill man inte lägga ner det i asken igen, och då kan man klistra upp det på en pappskiva och visa upp för grannar och bekanta.

För mig är livet något som aldrig blir färdigt. Som skaver och är lite jobbigt ibland. Fint och vackert i sina stunder, men med stora hål och kratrar huller om buller. Det är ingen riktig reda och bilden är diffus. Vad är det för bild jag bygger på? Vad har jag egentligen för pusselbitar? Har jag inte blandat ihop flera olika pussellådor? Här är ju bra och stora bitar från ett fyrapersonerspussel i förortsvillan. Men så kommer det bitar från den kreativa lådan. Rätt skrikiga i färgen är de faktiskt, inte alls så intonade som de andra. Och vilka är dessa bitar? Karriärsbitarna? Ligger bortglömda i en hörna. Skulle man kanske plocka fram någon dag, tillsammans med vänskapslådan. Och de här – kantiga, skaviga sjukbitar? Trädgårds- och smutstvättslådornas bitar väller över kanterna, hur snabbt jag än lägger dem.

Jag lägger inte pussel, för det finns inget pussel att lägga. Ju mer jag pusslar, desto mer försvinner den entydiga bilden.

Att lägga ett julpussel är en övning i zen. Att lägga ett livspussel är en övning i sen. Sen ska jag …

Foto: Francesco Marino, freedigitalphotos.net

This Post Has 2 Comments

Kommentarer är avstängda.