Åtta månader

Fick besked i går från Region Skåne att de verkligen fått remissen från Carema i Eslöv, och att det skulle ta åtta månader innan min son skulle kunna få sin polyp bakom näsan bortopererad på Landskrona sjukhus, och därmed skulle han kunna höra på vänster öra.

Han är just nu döv på det örat eftersom det är vätska i hela örongången (polypen täpper till) och har därför i viss mån en försenad tal- och socialutveckling. Han hör inte riktigt när det är bullrigt, som på dagis, vilket är en risk. Tänk om Samuel traskar ut i trafiken och inte hör när fröken ropar på honom? Själva operationen ska inte vara stor, så för mig som lekman är det helt otroligt att det kan vara åtta månaders väntetid för den.

Så vad gör man? Det finns ju vårdval och SKL har en sajt för den som vill veta mer om väntetiderna i vården. Så jag går in på den sajten som inte är så himla bra gjord, men à la bonne heure, den funkar. Man får flerval, och först går det lätt. Jag väljer Behandling/operation och sedan Öron-näsa-hals, och jag känner mig lite duktig. Det här går ju som en dans! Men sedan kommer nästa val: välj vårdutbud, och här står allt på läkarspråk. Hjälp, är det en hörselförbättrande operation eller tonsillektomi som stackars Samuel ska genomgå? Eller kanske septumplastik, vad är det, det står inte SAOL. Jag chansar på tonsillektomi, för ektomi är väl att ta bort något, och slutligen får jag fram resultaten för Skåne. Sju olika sjukhus i Skåne utför operationen (om jag nu valde rätt), och samtliga utom Kristianstad har en väntetid på mer än 13 veckor, dvs gränsen för vårdvalet. Men hur många veckor? 14 eller 44? Och vem är bäst? Det hjälper ju inte om de är snabba om de är slarviga, man vill ju ha det ordentligt gjort.

Tänker i mitt stilla sinne att jag fick mer information när mina barn skulle börja dagis än när de nu ska börja karva i dem. Hur många specialistutbildade läkare och sköterskor ska delta i operationen? Är de duktiga? Jag får inget veta.

Hur som helst, jag väljer att kontakta Kristianstad, eftersom de verkar ha kortast kö (om man får tro på SKL:s sajt, jag har redan tappat förtroendet för den, vilket är en intressant webbologisk fråga som vi får ta vid ett annat tillfälle). Går in på Region Skånes sajt för att försöka hitta numret, och efter lite intensivt surfande hittar jag till slut Kristianstads sjukhus växelnummer. Jag får snabbt svar, säger mitt ärende och blir ställd i kö hos öronmottagningens tidsbeställning. Det känns proffsigt, tycker jag, även om jag får vänta ca tio minuter i telefonkö. Tur att jag har egen firma, tänker jag, för det hade inte fungerat om jag exempelvis varit lärare, traversförare eller på annat sätt vore bunden av tider och andra.

Slutligen kommer jag fram till en snäll dam, berättar mitt ärende och får reda på att nej, detta telefonnummer är fel, du skulle ha kontaktat vårdplaneraren i stället.
– Men, säger jag, jag berättade mitt ärende i växeln, de borde ju veta bättre.
– Njäe, säger damen, växeln sitter i Malmö.
– Och? säger jag.
– Ja, Malmö ligger mer än tio mil från Kristianstad, de vet inte hur vi har det.
– Jag vet var Malmö och Kristianstad ligger, säger jag.
Damen rodnar i telefon.
– Okej, men du ska i varje fall ringa vårdplaneraren.
Hon ger mig telefonnumret och:
– Ja, och så har hon telefontider. Måndag till onsdag klockan 9-10, och torsdag…

Min gud. I vilket århundrade lever vi? Rena 1900-talet. TELEFONTIDER, finns de längre? Vem kan jag mejla? Kunde inte en centraldator bara välja ut t ex de tre bästa tiderna för Samuels operation, mejla dem till mig automatiskt och så kunde jag välja? Det måste ju ta otroligt med mantimmar (eller snarare kvinnotimmar) med allt detta telefonerande.

Nu inväntar jag den spännande telefontiden, så får vi se vad som händer. To be continued.

This Post Has 3 Comments

  1. Operationen gick bra! Det är nu 1,5 år sedan, och även om lillkillen inte varit besvärsfri och det fortfarande är lite trångt (och hörseln därför är sämre ibland), så blev han som en ny person efter operationen. Så det var helt klart värt det.

Kommentarer är avstängda.