Det var ett långt bad!

badMitt bästa inköp någonsin – förutom en tvådelad svart stickad dräkt 1987 – är mitt badkar. 

Ner i ett hett bad kryper jag kalla vinterdagar. Häller i badsalt och ser löddret torna upp sig ovanför mig. När bubblorna riskerar att falla ner på golvet stänger jag av kranen, skvalpar runt lite. Njuter av tystnaden, om jag inte satt på en tvätt. Mitt badkar ligger nämligen i tvättstugan – det fanns inte plats för det någon annanstans. Tungt är det också, i gjutjärn – det krävdes två starka män och en lyftkran att få det på plats – så det är tryggt att det står så långt ner i huset det bara går att komma, på ett rejält betonggolv.

För mig är badet ett sanktuarium. En plats dit jag kan försvinna och vara ensam utan att det blir en så stor sak av det. En timmes bortkoppling från allt, men ändå så nära så att jag kan svara på rop om borttappade sockor och gympapåsar och om David får komma och leka. Oftast får jag ligga ostörd tills fingrarna blir skrynkliga, eftersom familjen vet var jag är. Jag är noga med att meddela sedan den gången jag hoppade i badet en tidig söndagsmorgon när alla låg och sov. När jag kom upp igen var det ett stort rabalder: hade mamma försvunnit?

Lorenzo Lotto 058

Susanna i badet, Lorenzo Lotto

Jag har en gammal Harper’s Bazaar i en låda invid badkaret. Den bläddrar jag i. Med så mycket lödder i badkaret kan jag låtsas att jag får plats i en Christian Dior, storlek 36, för jag ser inte min mage och mina lår, utan hade kunnat vara en av de tjusiga damerna i bladet. Fast jag ser väl mer ut som Susanna i badet i Lorenzo Lottos målning.

robertsSjunker ner med huvudet under vattnet så att jag bara hör mina hjärtslag. Svosch, svosch, svosch. Kommer att tänka på Julia Roberts i Pretty Woman när Richard Gere upptäcker henne i badkaret. Gick inte hörlurarna sönder när det kom vatten i dem?

Kvinnor ligger ofta i badet på film. Oftast under en massa bubbel. Det finns två badkarssituationer: den sexiga (som i Pretty Woman) eller den lite mer komiska, och då har skådespelerskan alltid ansiktsmask, helst grön.

Om kvinnan duschar är hon ofta i fara, som Janet Leigh i Psycho. Se till att bada, tjejer, om ni är med i en film! Då får ni helt säkert Den Rätte. Duschar ni är det kört.

psychoKvinnor i badkar på fotografier är oftast i en erotisk situation. Googla på ”women in bathtubs” så får du en fördjupad insikt i hur olika kvinnors underliv kan se ut. Om du däremot googlar ”men in bathtub” hittar du följande tumblr-blog, och du kan då konstatera att män ofta badar med kläderna på.

Det finns ett klassiskt  Annie Leibovitz-foto av Whoopie Goldberg när hon badar i mjölk. Fotot är helt avsexualiserat. Det berättar en annan historia. Så det går att fotografera kvinnor i badkar utan att erotisera.

Likt förbannat är man ju i adamsdräkten (eller snarare evadräkten) där under bubblorna, så är det ju. (Om du inte är man, alltså. Då behåller du kavajen på.) Det är som hos massören, fast man behöver inte visa att man har trosor med sladdrig resår. Effekten blir densamma: total avslappning. Så jag tänker ”Kaching! Där sparade jag en timmes massörtid!” efter varje bad. Plus att jag slapp tjacka nya underkläder.

När jag kommer upp igen efter badet säger nästan alltid min man: ”Det var ett långt bad!” precis som att han nästan alltid säger: ”Men det var ju faktiskt väldigt gott!” när jag lagat kvällsmat. Det blir som en del av hela ritualen.

Jag återvänder till vardagen efter en timmes respit. Det var ett långt bad!