Läsning

Om fem böcker jag läst på sistone eller läser just nu:

1-2. Har ägnat en kanske alltför stor del av senaste året åt manliga författares böcker om dem själva: Karl Olov Knausgårds Min kamp 1-3 och Alan Benetts Untold Stories. Båda har det gemensamt att de är utmärkt välskrivna och en fröjd att läsa av den anledningen. Dessutom verkar författarna helt övertygade om att världen är intresserad av vad de har att säga.

Annars skiljer de sig. Knausgård beskriver ett för mig mycket välkänt universum. Det är sjuttiotal, villaförort, Malmö, barnkalas – idel kända tablåer. Förutom den välskrivna texten handlar läsningen för mig mycket om en nostalgitripp. När jag är inne i läsningen vill jag bara fortsätta, men just nu tvekar jag om att läsa de kvarstående delarna. Det finns så många andra författarskap jag vill lära känna.

Alan Bennett fastnade jag för när jag läste den underbara Drottningen vänder blad. Så fantastiskt witty, kul och välskriven! Jag har velat läsa mer Bennett, men inte vetat var jag ska börja. Så jag högg in i Untold Stories, ”all his major writings over the last ten years”. Det är dagboksanteckningar, tidningsartiklar, tal och pjäser. 627 sidor.

På sidan 526 blev jag mätt. Hur underbar engelska Alan Bennett än skriver, så skriver han om en värld som är ett eget universum: Storbritannien. Först får jag lite dåligt samvete för att jag inte riktigt hänger med på all namedropping och skäms över att jag är så provinsiell, sedan tycker jag att det är han som är provinsiell.

Sedan får jag den storslagna tanken att det är ju så det globala samhället ser ut: vi är alla lantisar i den globala byn; det är omöjligt att känna alla; alla kommer alltid känna sig lite obekväm någon gång; ingen har problemformuleringsprivilegiet längre. Så jag förlåter Bennett för att vara stundtals tråkig när det kommer meningar som denna ibland:

They were all incorrigibly male and not all were over-blessed with imagination.

Whamma! Men ska du börja läsa Bennett, läs Drottningen vänder blad.

 3. Den bok som fyllt mig med mest idéer på sistone är Jab, Jab, Jab, Right Hook. How to tell your story in a noisy social world av Gary Vaynerchuk. Om du är det minsta intresserad av kommunikation, marknadsföring, försäljning eller sociala medier – läs den. Extremt inspirerande, extremt hands-on, extremt nyttig.

4. Bäst på länge och tankeväckande är Malcolm Gladwells David and Goliath (snart ute på svenska). Visst, Gladwell gör en Gladwell och blir kanske lite väl glad i att berätta sina historier ibland, på bekostnad av exakthet och fakta. Men han har en tes att driva, och han gör det väl. Tydligt, enkelt, rättfram – Gladwell är tillbaka, and this time he’s mad.

5. Just nu håller jag på att läsa mina hjältar Cali Ressler och Jody Thompsons nya bok Why Managing Sucks and How to Fix It. Det är en fortsättning på Why Work Sucks and How to Fix It och handlar om arbetssättet ROWE i praktiken. Är bara halvvägs, men den är precis lika upplyftande, fräsch och djupt, djupt deprimerande som jag gissat.

Och som lite bonus … Jag har fixat till och uppdaterat min lista över lästa och beskrivna böcker. Här är den.