Nöjd och förnöjsam

Jag har en väninna som en gång var arg på sin dåvarande man för att han var så nöjd. Nöjd med jobbet, nöjd med semestern, nöjd med frun. Nöjd med situationen som den var.

Detta gjorde henne rasande. Hon ville ju mer! Hon var möjligen stolt, men definitivt inte nöjd. Visst hade de ett fint hus, men kunde det inte förbättras? Visst hade de bra jobb, men kunde de inte bli lite roligare? Visst hade de trevliga helger, men kunde de inte förgyllas?

Jag lyssnade, men kunde inte för mitt liv komma på vem som hade rätt – om någon. Nöjd är man i nuet. Man stannar i det man har, man är tillfredsställd, man är mätt. Ett eftersträvansvärt tillstånd i meditation och när man älskar. Men det gäller att man är där när man är nöjd. Slentrianmässig nöjdhet är förvillande lik lättja.

Vilja är förändring och den vill man åt framtiden. Vilja har en riktning och ger dig styrsel i livet. Utan en vilja blir du lätt ett rö för vinden. Men att vilja utan att gilla utgångsläget skapar inga grundade val. Du kör så det ryker, men vet du vart du ska?

Det finns ett besläktat ord till ‘nöjd’, och det är ‘förnöjsam’. Till skillnad från att vara nöjd, har förnöjsamhet ett inre mått. Man är nöjd med mindre. Nöjd är du kanske först när du nått toppjobbet eller har värsta villan; om du kan känna förnöjsamhet kan det verka så smått, men det är så stort: det räcker att du är frisk, att de du älskar lever, att du älskar.

Förnöjsamhet kräver mer än nöjdhet. Det kräver att du begränsar dig.
Förnöjsamhet kräver mer än vilja. Det kräver acceptans.

Den som träffar mig i arbetslivet hör mig nog till leda säga: ”Det finns alltid något att skruva på”, vilket är en klyscha som gör ont  i munnen på mig när jag uttalar den. Men som så många klichéer finns det en sanning bakom, annars hade de inte blivit så vanliga. Det är mitt sätt att tala om förnöjsamhet. Det är sällan läge att luta sig tillbaka längre perioder och vara helt nöjd – det finns alltid något att förbättra. Men det är sällan läge att grämas över sakernas tillstånd och förändra allt i grunden med de stora stövlarna på – du kanske vill det, men hur vet du att inte någon annans vilja också är giltig? Det finns en anledning till att vi kommit hit där vi är nu, så respektera historien och skruva långsamt. Men skruva.

Förnöjsamheten ger dig glädje direkt och energi nog att orka ta tag i förändringen, förankrad i verkligheten.