Räfsa löv

Jag räfsar löv.

För sju år sedan var detta en blåsig trädgård. Åtta björkar, en lönn, två äppelträd och en gräsmatta fanns här. Inga häckar, ingen pergola, ingen damm.
När löven föll blåste vinden snabbt bort dem. Vart de försvann vet jag inte. Kanske in till grannarna, kanske for de till skogs. Lövräfsning är väl inget som behövs, tänkte jag. Inget moderna kvinnor behöver bry sig om – det finns så mycket annat, viktigare, än löv. Lövräfsning är för trädgårdspedanter, inga andra, fnös jag och kände mig i tiden.

Nu räfsar jag löv. De täta ligusterhäckarna guldströsslas av lönnlöven. Det är lugnt vid äppelträden, så där ligger de bruna bladen kvar på gräsmattan. Löven bildar tjocka lager. Ibland halkar jag: lövhalka.
De uppräfsade löven samlar jag girigt in. Jag lägger dem i varmkomposten, jag lägger dem i trädgårdskomposten. Jag lär mig av Monty Don och vattnar lövkomposten jag samlar i svarta, perforerade plastsäckar. Jag gräver ner en del löv. Jag skuffar löv invid känsliga plantor.
I vår ska jag ha väldoftande lövkompost att gräva ner i den nya rabatten vid entrén. Där ska jag odla växter som till och med trivs i skugga. De kommer att älska mina multnande löv.

Utan gränser får jag inte syn på löven. Med gränser kan jag fånga in och bearbeta dem. På så sätt får jag jordmån till nyväxt.

This Post Has 3 Comments

 1. Fråga ang ”Jag lär mig av Monty Don och vattnar lövkomposten jag samlar i svarta, perforerade plastsäckar.” Ska man alltså kompostera löven i sopsäckar? Blev lite nyfiken, vi har MASSOR med löv och har fyllt båda komposterna och rabatterna…. :-s
  Grattis i efterskott btw 😉

 2. Jepp, jag såg tipset på Gardener’s World (Året i trädgården) som SVT sänt i år. (Jag har fått kolla på webben för det är rent hopplösa tider i tablån.) Har sett tipset någon annanstans också, letar febrilt efter en länk … Nåja, så här går det till:
  Man tar en sopsäck. Du lägger i löv till ungefär 1/4. Sedan vattnar du rejält. Så fyller du på med mer löv, vattnar, mer löv, vattnar etc tills säcken är full. Sedan sticker du hål i botten på säcken så att överflödsvattnet rinner ut. Sedan ställer du undan säcken på något bra ställe. Jag gjorde två säckar och ställde i vårt förråd. (Kommer nog göra fler men just nu är rullen med sopsäckar helt försvunnen, det är väl de förbannade mucklorna som varit framme igen. ) Sedan ska man – enligt Monty – kolla säckarna någon gång ibland och hälla på vatten så att löven håller sig fuktiga. Framåt vårkanten ska du ha en ganska grov kompost, men håller man i ska det bli så fin kompost att man kan odla krukväxter i det. Men då tar det ett år, enligt Monty. Jag tror inte att jag kommer att hålla mig längre än till april, skulle jag tro … 🙂
  Hemligheten verkar i alla fall vara att hålla löven fuktiga så att de nedbrytande organismerna stortrivs.

  Tack för gratulationen! /K

 3. Tack för utförlig info 🙂
  Ska ge mig ut och kratta så det står härliga till nu!

  Önskar såååå att du var kvar på labbet, har en massa idéer som skulle vara kul att bolla med dig och nu finns det ju en väg uppåt så att det går att få gehör….

  Ha en superhärlig söndag,
  Helena

  PS
  Vi har beställt resa till Kuba 3-19 jan, vill inte vara hemma på 50-års dagen :-s

Kommentarer är avstängda.