Glasrabarber är ingen särskild sorts rabarber, utan det handlar om ett sätt att driva rabarber så att de blir extra mjälla och inte så sura. På engelska heter det forced rhubarbs, och det är det det handlar om: man tvingar rabarbern att växa i mörkret, och då letar stjälkarna efter ljus. Resultatet blir ljusrosa, tunna rabarber med illgröna blad.
Så här gör du glasrabarber
- Plantera en rabarberplanta på hösten
Ja, själva grunden är ju att man över huvud taget har rabarberplantor. Så detta måste vara steg 1.
- På våren när de första rosa knopparna från rabarbern sticker upp, placerar du en upp-och-nedvänd hink över plantan.
Sätt en sten eller något annat tungt på hinken så att den inte blåser i väg.
Det finns särskilda forcing pots i terrakotta som man kan köpa. De är jättesnygga och pryder varje potager, men de klarar inte svenska vintrar utan måste tas in.
Det här är en teknik som utvecklades i det viktorianska England, och då petade man in halm i krukan. Det isolerar, men framför allt skyndar det på processen. Jag tänker att man får pressa i lagom mycket halm så att stjälkarna får plats.
En smart sak med forcing pots, och som gör att jag trots allt överväger att köpa en, är att de är lite högre än någon av mina hinkar. Mina glasrarbarber blir ofta lite sneda – som på bilden här jämte – eller så skördar jag lite väl tidigt. - Sedan väntar du
Kika lite försiktigt och se om stjälkarna blivit lagom stora. Några veckor tar det i varje fall, men bäst är det att vänta några månader. Åtta veckor ser jag att Gardener’s World rekommenderar, men så länge har jag nog aldrig klarat att vänta.
- Skörda och laga något riktigt gott
Och som alltid med rabarber – skär inte av stjälken, utan vrid av den.
Sedan låter du plantan vara, och efter några veckor har den fått lika mörkgröna blad som de andra rabarberkompisarna.
Vad jag lagar av glasrabarber
Det brukar bli smulpaj för mig, men en kompott hade också varit trevlig. I år var jag lite snabb på att skörda så det blev rätt små stjälkar. Därför fyllde jag på smulpajen med jordgubbar som jag hade i frysen från förra året.
Rabarber och jordgubbar är en fin kombination, men man får nästan se till att frysa in endera eftersom skördetiderna inte matchar. Rabarber skördar jag fram till midsommar, och det är ju då jordgubbarna börjar komma.
Jag har rätt många rabarberplantor (ärligt talat vet jag inte hur många, kanske tolv) så jag skördar regelbundet i maj–juni och fryser in. Mitt i vintern är det underbart att göra en rabarberkompott eller en curd. Lite sommar mitt i vintern.
Här hittade jag ett recept på rabarbergin – det vore kanske något.