Kristian plantera äppleträd och rosor

Plantera äppleträd och rosor

I dag var det dags att plantera äppleträd och rosor. Eller i varje fall: ett äppleträd och en ros.

Äppelplantering

Jag har en vision om att ha många fruktträd på Kyllingaröd, och att de ska finnas på många olika ställen på fastigheten – inte bara i en fruktträdgård. Det är inte en skogsträdgård, men inspirerat av det. Därför kändes det stort i dag att kunna plantera det första äppelträdet.

För ett år sedan köpte jag en liten planta av Röd Gravensteiner på Linders plantskola utanför Hörby. Sedan dess har trädstackarn fått stå i köksträdgården i Höör för att växa till sig. Så i dag planterade vi alltså trädet på dess rätta ställe.

Eftersom vi har så mycket vilt som gillar äpplen i Kyllingaröd, såg vi till att hägna in det lilla trädet rejält. Hönsnät nedgrävt en dryg decimeter – borde väl ha gått djupare, men vi håller tummarna – ordentliga stolpar, snören, lite mer staket och galler. Det måste vara ett riktigt smart rådjur som lyckas ta sig igenom det. Sedan hittade Kristian en användning för den plast som tidigare ägaren, grisbonden, troligen haft för att slå in fläsk med: den fick bli fanor som fladdrade läskigt i vinden.

Rosplantering

Vår tomt, kopia från Eniro.

Här är en satellitbild på vår tomt från några år sedan. Jag har kluddat gult för där det nu är grönsaksland, blått för där det är ett avrinningsdike och en damm, och så limegrönt för där jag satte äppelträdet. Det rosa är där jag satte en ros.

Jag tänker mig nämligen att det skulle funka med några av mina stadigaste och härdigaste buskrosor invid dikeskanten. Diket kommer med tiden att vara fyllt med sten, som rådjuren inte kommer gilla, och buskrosorna är höga. Kanske kan vi få njuta av lite rosblomning, trots djuren.

I Höör planterade jag för tio år sedan en kanadensisk buskros, en Therese Bugnet. Den har vuxit bra. Ett tag var jag lite sur för den sköt många rotskott, men det visade sig att de var sortäkta. Så jag har grävt av en del rotskott och drivit upp dem i trädgårdslandet. Det var en sådan Therese Bugnet som jag planterade ut. Jag har fler plantor av samma sort som ska göra den här pionjären sällskap.

Går det vägen kommer jag fylla på med fler rosor. Jag får exempelvis sortäkta rotskott av Geschwinds Nordlandrose som är en väldigt bra och härdig ros. Min farfar odlade den i Kärradal, och min syster har var den fortfarande där. Min granne här i Höör är från Indien, och hon hävdar att Nordlandsrosen är precis som rosorna där. Så en liten bit av Indien i Höör och Kyllingaröd, det vore väl inte illa?


Publicerat

i

av