murgröna

Murgrönan hänger med

När jag pluggade biologi fick jag lära mig att murgröna är en av Sveriges tre vildväxande lianer. Kaprifol är den andra och vilken den tredje är minns jag inte längre.

Därför är det inte så konstigt om man hittar murgröna vild i naturen, även om det ofta handlar om förvildade exemplar.

Täcker träd

Det är ståtligt med murgröna som klättrar upp för ett maffigt träd. Vi har några sådana murgrönebeklädda ekar i parken nära oss i Höör, och det ger en uråldrig känsla även om jag inte tror att parken är mer än sjuttio-åttio år. 

I min trädgård här i Höör har jag planterat ut några exemplar som jag fått via juluppsättningar. När julen lider mot sitt slut fortsätter jag att vattna murgröna  och så sätter jag ut den i mars. Det brukar ta sig bra.

Min svärfar hade murgröna som täckte en garagevägg ända tills en dag då han tröttnade och rev ner allt. Då blev det märken av sugrötterna. Så man får klura lite över var den ska klättra.

I en del trädgårdar används murgröna som täckande växt under stora träd, utan att de får klättra upp, eller som marktäckare på skuggiga platser. Snyggt,  tycker jag.


Publicerat

i

av