citrontimjan

Citrontimjan – en diskret favorit

Om somrarna, när min citrontimjan blommar, kan den bli täckt av fjärilar och humlor som suger i sig den söta nektarn. I trädgårdsböcker står det att man ska beskära citrontimjan efter blomningen, men det är så mycket att göra i trädgården just då där mitt i sommaren, så jag brukar glömma det. Därför kryper den längre och längre ut över ölandsstenen på vår altan – till fjärilarnas lycka.

Jag tar ibland en kvist och lägger i en fiskgryta eller annat som kan vara mustigt men ändå friskt citrusaktigt. Från början hade jag tänkt att den gick att använda lite mer, och jag hade planterat den i det som jag hade tänkt skulle vara vår kryddträdgård, precis utanför köket som man ska. Men ganska snabbt tog oreganon (kungsmyntan) och gräs över, gräslöken och mejramen kvävdes, och salvian rymde ut i gången. Timjan och rosmarin dog en kall vinternatt. Citrontimjanen kröp lugnt och försiktigt ut åt altanhållet och överlevde dem alla.

Så nu har jag flyttat kryddorna till ett mycket bättre ställe – långt från köket men mer lättskött – och citrontimjanen får stå kvar. En lättskött, väldoftande trädgårdskompis, älskad av insekterna – sån är min citrontimjan.


Publicerat

i

av