liguster

Villaförortens liguster

Jag tror inte att det är en slump att den gräsliga Dursleyfamiljen i Harry Potter-böckerna bor på 4 Privet Drive (Ligustervägen 4), för ligustern är villaförorterns paradväxt nummer 1. Det är en lättskött växt som kan klippas ner hårt och är enkel att föröka.

Jag har själv massor av liguster i min trädgård i Höör. Det är som om det gått överstyr. Först satte jag en lite ligusterhäck mot en granne, där det tidigare varit ett ostyrigt kaprifolsnår. Sedan hjälpte svärfar mig att sätta ytterigare en ligusterhäck för att dela av den avlånga trädgården. Därefter blev det liguster runt om den bakre delen av trädgården, så att hunden inte skulle smita och som ett skydd mot vägen.

Jaha, någonstans där upptäckte jag hur lätt det var att föröka liguster – man tar klippet och sätter ner i marken; det rotar sig nästan direkt – så då blev det ytterligare en häck mot grannen, och så en cirkelformig berså och så två kortare, avgränsande häckar på framsidan.

Sedan fick det räcka.

Men sedan fick vår granne ett femtiotal ligusterplantor som blev över på ett bygge, så då planterade han dem i en låg häck mot oss. Så nu är det liguster längs uppfarten också.

Just ligustern tänker jag kan få stanna i Höör. Den tar jag inte med mig till den lantliga trädgården i Kyllingaröd. Liguster passar bäst i stan.


Publicerat

i

av