Karin klädd för trädgård

Klädd för trädgård

Hur är man då klädd för trädgård? I långliga tider var de enda kläder som fanns att tillgå för kvinnor i trädgården antingen arbetskläder designade för män eller brittisk lantstil – ni vet, manchesterbyxor, quiltad jacka och en scarf.

För något decennium sedan kom trädgårdskläder speciellt framtagna för kvinnor. Plaggen var genomgående blommönstriga, som om de kvinnliga trädgårdsmästarna skulle föregå som gott exempel för plantorna i trädgården. Blommar jag, så blommar du.

Företaget bakom verkar inte finnas kvar längre, och i dess ställe har flera märken med trädgårds-arbets-kläder för kvinnor kommit. Det är rejäla kläder av slitstarkt tyg, rymliga fickor och bra passform. Att det tog så lång tid för klädbranschen att ta fram bra arbetskläder även för oss med fritidsträdgård?

Grey Gardens möter Mulle Meck

Eftersom jag började med trädgård när jag var liten och nu är femtiotvå år, så har vettiga trädgårdsarbetskläder för kvinnor bara funnits några procent av mitt trädgårdsliv. Därför har jag en, hm, eklektisk stil i trädgården. Tänk en blandning mellan Grey Gardens, Mulle Meck och frilufsare.

På vintern har jag blå arbetsoverall, parkas, toppluva, yllehalsduk, vinterkängor från Haglöfs och flera lager av ull- och silkes-underkläder. Praktiskt när jag beskär träd och på annat sätt står upprätt, men lutar jag mig framåt – till exempel om jag grävt ett hål och ska plocka upp något därifrån – riskerar jag att falla.

På våren och hösten har jag den outfit du ser på bilden: gammal läderjacka, en tunn fleece eller merinotröja, yllehalsduk, jeans, stövlar och så min uppfinning keps-scarfen. Keps-scarfen är en keps och så någon av mormors eller mammas gamla tjusiga sidenscarfar. Perfekt mot skarp vårsol och envisa vindar.

Sommarklädd för trädgården?

På sommaren blir det svårare. Jag klär mig oftast i capribyxor eller mjukisbyxor, gympaskor och så en t-shirt. Och så keps på det. Egentligen skulle jag vilja sväva genom trädgården som Tasha Tudor, så ibland plockar jag fram långkjolen, men det är inte en helt praktisk klädedräkt i potatislandet, tyvärr. Jag får hissa upp kjolen och fästa den i midjan, och så står man där halvnaken. Undrar hur Tasha gjorde. Jag gissar att hon helt enkelt inte brydde sig!

Med tanke på hur mycket jag är i trädgården under sommaren är det konstigt att jag har så dåliga trädgårdskläder just den årstiden. Hm, dags att ta mitt trädgårderande på allvar och se till att jag har riktigt bra arbetskläder. Sommarlöfte 2022!


Publicerat

i

av